Historien om kaste på stikka
Generelt
- "Kaste på stikka" er et veldig gammelt spill som mange som leser dette vil nikke gjenkjennende til. "Alle" kastet på stikka før i tiden, men hvor ble det av og hvorfor ble det borte? Kaste på stikka foregikk i hvert fall fra begynnelsen av 1900-tallet og til slutten av 1970-tallet. Det kan være mange årsaker til at spillet ble borte. Den viktigste årsaken kan være denne:
- Vi husker alle den gode gamle femøringen som egnet seg ypperlig til formålet. Den hadde riktig størrelse og vekt og lå godt i hånden. Da den ble borte kastet man litt på stikka med de nye, små femøringene, men det var ikke helt det samme. Deretter ble den femøringen også borte og med det spillet. I dag er det nesten blitt et «glemt» spill. Dagens barn vet ikke hva det er.
- Utgangspunktet var derfor å fremstille en "mynt" som lignet mest mulig på den gode gamle femøringen i vekt, størrelse, materiale og kvalitet. Stikkalekemynten har nøyaktig de samme mål som den gamle femøringen og er produsert i samme materiale, nemlig ekte bronse. Den gamle femøringen gikk gjennom et bruneringsbad for å få den «gammeldagse» fargen. Dette var ikke mulig å få til i dag. Stikkalekemynten er derfor mye blankere enn den gamle femøringen når den er ny, men den vil bli naturlig mørkere etter hvert og kan pusses! Det er ekstra moro at Stikkalekemynten er laget på samme sted som nettopp den gamle femøringen ble, nemlig Norges Bank ved Den Kongelige Mynt i Kongsberg! Produktet er ekte norsk vare med høy kvalitet noe Den Kongelige Mynt sine korslagte hammere preget inn i Stikkalekemynten er et bevis på.
- Stikkalekemynten er ingen sirkulasjonsmynt og kan ikke brukes som penger. Håpet er at den vil egne seg til å vekke liv i spillet «kaste på stikka». Nå vil alle kunne kaste på stikka med samme type «mynt» og derfor med like vilkår. Hver Stikkalekemynt er preget med ordet STIKKA(varemerkebeskyttet) på den ene siden og motiv av Stikkagutten og årstall på den andre. Etter hvert vil Stikkagutten bli byttet ut med andre motiver slik at det vil bli mulig å samle på forskjellige Stikkalekemynter.
Vår historie
1999
- Det ble laget en prøveproduksjon på kun 1000 Stikkalekemynter, motiv Stikkagutt.
2000
- Lansering av produktet og spillet kaste på stikka våren 2000. Tre motiver ble laget, Stikkagutt, elg og ulv. Av 286 000 produserte Stikkalekemynter har vi nå bare ca 7000 mynter igjen.
- Vi opplevde en veldig positiv tilbakemelding både fra privatpersoner og media. Det var mange artikler i aviser og innslag på TV om dette i løpet av våren og sommeren.
- Over 300 skoler fra hele landet har dette som en aktivitet på skolen!
- Det vi syntes var mest gledelig var at foreldre og besteforeldre av dagens barn hentet frem gode minner fra sin egen barndom. De viste "kaste på stikka" for sine barn og barnebarn. Dette resulterte i en flott aktivitet over hele landet på tvers av generasjoner. Både store og små hadde mye moro! Aktiviteten er også en uteaktivitet selv om det går an å spille inne ved dårlig vær. I dagens samfunn hvor barn tilbringer veldig mye tid inne foran data og TV føler vi dette var et godt "bidrag" for å snu litt på denne trenden.
2001
- Vi produserte 50 000 Stikkalekemynter preget med årstallet 2001. Motiv Elg. og alle disse er solgt
2010
- Vi som startet dette hadde ingen store økonomiske ressurser i ryggen. Prosjektet vi satte i gang og gjennomførte i 2000 og 2001 gikk kun økonomisk i balanse, men ga oss ingen inntekter til å fortsette. Vi har likevel jevnlig blitt kontaktet av privatpersoner, skoler og kommuner som har kjøpt Stikkalekemynter fram til i dag. Vi er nå utsolgt og vurderer fortløpende ny produksjon.